FAQ

Q1: Apakah kegunaan Ener Best kepada kesihatan kita ?
A: Terdapat 2 fungsi utama Ener Best :
(a) Menurunkan paras kolesterol, mencegah penyakit jantung dan darah
(b) Sebagai makanan penggantian (meal replacement).

Q2: Kenapa Ener Best boleh menurunkan paras kolesterol dan mencegah Penyakit jantung?
A : Ener Best boleh menurunkan kolesterol dan mencegah penyakit jantung disebabkan ia mengandungi sejenis khasiat yang dinamakan Beta Glukan. Beta Glukan merupakan sejenis serat larut air yang terdapat di dalam gandum barli yang berfungsi untuk menyerap dan mengangkut keluar kolesterol yang berlebihan supaya tiada mendapan tertimbul di dalam saluran darah, dan akhirnya mencegah terwujud panyakit jantung.

Q3: Badan kerajaan Negara manakah yang mengesahkan Beta Glukan dapat menurunkan paras kolesterol dan seterusnya mencegah penyakit jantung?
A: Terdapat banyak negara yang telah mengesankan bahawa Beta Glukan daripada Gandum barli mempunyai fungsi untuk menurunkan paras kolesterol dan mencegah penyakit jantung, di antaranya adalah :
Pentadbiran Makanan dan Ubat, U.S.A.,
Authoriti Keselamatan Makanan Eropah,
Lembaga Makanan Kesihatan Canada,
Kementerian Kesihatan Switzerland,
Kementerian Kesihatan Malaysia,
Kementerian Kesihatan Chile.

Q4: Apakah kandungan Ener Best ?
A: Ramuan : Serbuk Gandum Barli dengan 25% Beta Glukan, Serbuk Kacang Soya Organik, Fruktosa, Perasa Vanilla Semulajadi.
Gandum barli mempunyai nilai khasiat yang sangat tinggi, kandungan protein adalah 400% lebih tinggi daripada tepung gandum kecil. Kandungan asid aminonya adalah yang paling seimbang di antara semua jenis bijirin. Gandum barli mempunyai asid lemak perlu, vitamin, mineral yang tinggi, di mana vitamin A adalah paling tinggi di antara semua jenis bijirin, ia juga merupakan sumber serat yang paling baik.Gandum barli mengandungi serat larut air yang tinggi, di mana Beta Glukan dapat merendahkan paras kolesterol dan trigliserida, ia dapat mengurangkan kebahayaan serangan penyakit jantung darah dan angin ahmar,, di samping itu, ia dapat menguatkan sistem imunisasi kita, mengawal paras gula darah meningkat pada masa selepas makan dan menggalakkan pertumbuhan bakteria baik di dalam usus.
Kacang soya mempunyai nilai khasiat yang tinggi, ia dikenali sebagai “raja kacang”, ia berada di rempat pertama di dalam kedudukan makanan semulajadi. Ia mengandungi protein, asid lemak, lesitin, kolina dan pelbagai vitamin yang tinggi. Jika dibanding dengan makanan lain, kandungan proteinnya sahaja, adalah lebih 100% berbanding dengan daging, 200% berbanding dengan telur dan 100% berbanding dengan susu lembu.Protein di dalam kacang soya pasti dapat merendahkan paras LDL, meningkatkan paras HDL, berkesan sekali untuk melindungi jantung darah kita. Kacang soya juga mempunyai lesitin yang sangat penting untuk pembinaan dan perlindungan otak, meningkatkan kecergasan dan fungsi saraf otak.

Q5: Apakah fungsi kesihatan Ener Best kepada tubuh badan kita?
A:
a. Beta glukan boleh memperbaiki penyakit jantung darah, terutama fungsi menurun paras kolesterol, LDL dan trigliserida di dalam darah, di samping menambah pembuangan asid hempedu.
b. Mengurangkan penyerapan kalori, membekalkan serat untuk rasa kekenyangan, membersihkan usus tanpa kelaparan.
c. Menambah saiz najis, memendekkan masa najis berhenti di dalam usus besar, mengurangkan masalah sembelit.
d. Membaiki persekitaran flora bakteria, menambah pertumbuhan bakteria baik.
e. Membantu mengurangkan berat badan, atau mengekalkan berat badan yang ideal dalam jangkamasa panjang.
F. Melambatkan proses penghadaman di dalam perut, mengimbangkan paras gula darah dan rasa kekenyangan.

Q6: Macam mana menyediakan Ener Best ?
A: Ambil 2 sudu Ener Best, campurkan pada cawan/gelas yang mengandungi 200ml air suam. Anda juga boleh tambahkan ke dalam minuman bijirin and salad.

Q7: Saya dengar Ener Best boleh digunakan sebagai Makanan Penggantian ? Hidangan mana yang boleh digantikan?
A: Ya, Ener Best boleh digunakan sebagai makanan penggantian, tetapi dengan syarat hanya boleh menggantikan satu (1) hidangan utama sahaja. Cadangan penggantian hidangan adalah makan malam (dinner), ini disebabkan badan kita akan mula berehat dan membuang toksik selepas pukul 9 malam, oleh itu, makanan yang dimakan harus ringan tetapi berkhasiat lengkap dan seimbang.

Q8: Bolehkan saya menggantikan 2 hidangan utama ?
A: Tidak boleh. Ini akan menjejaskan sistem penghadaman anda.

Q9: Bolehkan saya menggunakan Ener Best untuk melangsingkan badan ?
A: Tidak boleh. Ener Best tidak ada fungsi untuk menguruskan atau melangsingkan badan.

Q10: Apakah kebaikan saya menggantikan satu hidangan utama dengan Ener Best ?
A: 2 sudu Ener Best adalah lebih kurang 200 kalori, ia bersamaan dengan 2 biji epal saiz sederhana. Untuk satu pinggan ayam nasi goreng, kalorinya adalah lebih kurang 700-900 kalori. Ini bermakna jikalau anda menggantikan nasi goreng ayam dengan 2 sudu Ener Best, maka anda dapat menjimatkan 500 – 700 kalori.